For English, please use Google Translate (in the right corner of this page).

Volgens het CBS overlijden dagelijks dertien mensen door een ongelukkige val. Dit betreft een ongeval waarbij een persoon onopzettelijk valt, struikelt of uitglijdt en binnen dertig dagen overlijdt aan de gevolgen hiervan. Ongelukken met een fiets of scootmobiel zijn daarbij niet meegerekend.

Zo’n fatale val blijkt voornamelijk ouderen te overkomen. In 2018 overleden 4.628 mensen in Nederland door een val, bijna 600 meer dan in 2017. Ruim driekwart van deze overledenen was tachtigplusser.

 

De voornaamste redenen van een val blijken het uitglijden of struikelen te zijn. Daarnaast komen een val uit bed en een val van de trap het meest voor.

 

Hoe te voorkomen?

Ouderen worden vaak doorverwezen voor valpreventie door de huisarts. Meestal is er dan al een val aan vooraf gegaan. Zodra ouderen ervoor open staan om de risico’s op een val te verminderen is het verstandig om een (Geriatrie)fysiotherapeut in te schakelen.

 

Zij kunnen ouderen helpen om het risico op een val te verkleinen. Het huis kan hierbij worden gescreend op risicovolle situaties en aanpassingen worden doorgevoerd. Soms wordt daarbij de hulp van een ergotherapeut ingeschakeld. Daarnaast speelt ook de conditie van de oudere een rol.

 

Ongeacht de leeftijd, zijn er mogelijkheden om de conditie te verbeteren. Het is beter om niet te wachten tot er een val heeft plaatsgevonden, maar om eerder het probleem in te zien en actie te ondernemen.

 

Wat kunt u zelf al doen om uw conditie te verbeteren?

Probeer dagelijks een half uur fysieke activiteiten te verrichten, denk hierbij aan een stevige wandeling, stofzuigen of bijvoorbeeld boodschappen doen.

 

Onze fysiotherapeuten staan graag klaar om u verder te helpen.Delen

Informatie

Geplaatst
7 februari 2020

Onderwerp(en)
Gezondheidstips, Ouderenzorg
Uitgelicht
Boostervaccinaties verlopen via de GGD
Boostervaccinaties verlopen via de GGD
Geplaatst: 23 november 2021

De huisarts heeft geen rol meer in het toedienen van COVID-vaccinaties. ----- The booster vaccinations are provided by the GGD.

Enquête Digitaal Gezondheidscentrum
Enquête Digitaal Gezondheidscentrum
Geplaatst: 10 november 2021

- De enquête is gesloten -

Coronavirus - laatste update
Coronavirus - laatste update
Geplaatst: 8 november 2021

Aanpassing coronamaatregelen binnen SGE met ingang van maandag 8 november.

Aan alle SGE patiënten die de jaarlijkse griepprik ontvangen
Aan alle SGE patiënten die de jaarlijkse griepprik ontvangen
Geplaatst: 28 oktober 2021

Komende week op 1, 2, en 3 november is er nog gelegenheid voor de griepvaccinatie in de Tennishal aan de Vijfkamplaan 10 te Eindhoven. Er is extra ruimte gecreëerd om iedereen die dat wil een griepvaccinatie te kunnen geven.

Koninklijke onderscheiding voor Ed Berends
Koninklijke onderscheiding voor Ed Berends
Geplaatst: 1 oktober 2021

Huisarts Ed Berends (66) is vrijdag bij zijn afscheid als huisarts en lid Raad van Bestuur van SGE benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de Koninklijke Onderscheiding van locoburgemeester Renate Richters van de gemeente Eindhoven.

Overleven na overlijden – 6 daagse voor weduw-ouders
Overleven na overlijden – 6 daagse voor weduw-ouders
Geplaatst: 27 september 2021

Uw partner is overleden, u blijft achter met uw kind(eren). Hoe weeft u dit verlies in uw leven? En hoe doen uw kinderen dat? Hoe veranderen de dynamieken in het gezin? In duizenden contexten van het dagelijks leven is uw verlies voelbaar en zoekt u een nieuwe weg.